Latvijas gada balvu par mūža ieguldījumu sportā saņēma riteņbraukšanas mehāniķis Arkādijs Svece

Forma vīrieti izceļ, dara iznesīgāku, staltāku. Tā, lūk, par vienu staltu, iznesīgu robežsargu pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, 30. – 40. gados,  kurš dzimis Bērzgales pagasta Meirānos, Eduardu Sveci saka Eduarda dēls Arkādijs Svece. Ne mazāk iznesīgs un stalts ir arī pats Arkādijs Svece.

Mēs,  bērzgalieši, esam lepni,  ka  2017. gadā Latvijas Gada balva par mūža ieguldījumu sportā piešķirta ilggadējam Latvijas šosejas un treka riteņbraukšanas izlases mehāniķim Arkādijam Svecem.

Arkādijs Svece dzimis 1939. gada 9. februārī  Rēzeknes novada Bērzgales pagasta Meirānu sādžā.  Pēc zinību apgūšanas Bērzgales vidusskolā Arkādijs, kuram tehniskās lietas lieliski padevās jau no bērna kājas, sekmīgi absolvēja  Rīgas 1. arodskolu. VEF par instrumentatslēdznieku Arkādijs nostrādāja 40 gadus.

Kā savā runā, saņemot augsto balvu, atzīmēja Arkādijs: “Visa dzīve ir aizgājusi ar izciliem treneriem. Pirmais mans skolotājs Bērzgales pamatskolā bija Meikuls Deksnis, kas vispusīgi veidoja sportisko stāju. Nodarbojāmies ar slēpošanu, slidošanu, granātas mešanu, skriešanu, šaušanu, tajā skaitā arī ar riteņbraukšanu. Lai gan tās bija vietējā mēroga sacensības, bet tomēr tās atstāja lielu iespaidu uz manu turpmāko dzīvi.”

Riteņbraukšanā Arkādiju ievirzīja izcilais treka velobraucējs Ojārs Siliņš, 18 gadu vecumā, iesaistot VEF riteņbraukšanas sekcijā. “Ļoti veiksmīgs sākums man bija, bija panākumi, biju kļuvis arī Latvijas čempions”, saka Arkādijs Svece.

Pēc aktīvo sporta gaitu beigšanas Arkādijs tika uzaicināts strādāt par velomehāniķi VEF riteņbraukšanas komandā. Komanda guva labus panākumus un Arkādijs tika aicināts strādāt ar Latvijas izlasi PSRS čempionātos. Arkādijs palīdzēja gan sieviešu, gan vīriešu komandām gūt visaugstākā mēroga panākumus PSRS čempionātos. Profesionālajā sportā Eiropas velotrekos Arkādijs nostrādāja 11 gadus. Pēc tam strādāja ar Latvijas izlasi šosejas riteņbraukšanā.

Debiju Olimpiskajās spēlēs kā mehāniķis Arkādijs Svece piedzīvoja Seulas Olimpiskajās spēlēs. Lieliski veicot darba pienākumus Arkādijs bija Latvijas šosejas un treka riteņbraukšanas mehāniķis arī turpmākajās piecās Olimpiskajās spēlēs

Sporta gaitās ir aizvadīti 62 gadi un arī tagad Arkādijs Svece vēl turpina strādāt Rīgas riteņbraukšnas skolā.

LOK viceprezidents Einārs Fogels par Arkādiju Sveci: “Stabila vērtība jau gadu desmitiem, bez kuras es personīgi Latvijas riteņbraukšanu iedomāties nevaru. Cilvēks ar zelta rokām, uz kuru jebkurā diennakts laikā var simtprocentīgi paļauties.”

Kaspars Ozers, pasaules amatieru vicečempions  riteņbraukšanā (1993.): “Visu laiku labākais mehāniķis. Ar savu pedantismu, prasmēm,  savu cilvēcību. Leģenda.”

Par Arkādiju Sveci uzņemta dokumentālā filma “Pulksteņmeistars Arkādijs Svece”.

Arkādijs Svece izaudzinājis meitu un dēlu, ir četri mazbērni. Vaļasprieks Arkādijam ir makšķerēšana un medības.

Kaut arī aktīvais darba mūžs pavadīts Rīgā, Arkādijs nav aizmirsis dzimto Bērzgali, vasaras un svētkus pavadot dzimtajās mājās, kur pašlaik saimnieko dēls Dainis Svece.  Arkādijs aktīvi seko līdzi Bērzgales pagasta sporta dzīvei gan kā skatītājs, gan pats piedaloties Bērzgales pagasta novusa turnīros.

 

Pēc interneta un A.Rupaiņa  muzeja materiāliem sagatavoja  O.Pekša

Foto no A. Sveces arhīva un interneta

Vairāk bildes galerijā