Muzeju nakts Bērzgalē

   Muzeju nakts tradīcija sākās 1997. gadā Francijā, bet Latvijā Eiropas muzeju nakts norisinās kopš 2005. gada. Līdz ar tradicionālajām ekspozīcijām notiek arī dažādi īpaši pasākumi – radošās darbnīcas, koncerti, teātra uzvedumi. Šogad Muzeju nakts vienojošā tēma ir Radīšana- tā ir jaunrade, radīšana, prasmju saglabāšanu, tāpēc  tika piedāvātas vairākas aktivitātes. Viena no tām bija konditorejas meistardarbnīca

“Latgaliešu un ukraiņu kulinārais mantojums”.  Bērzgalē no seniem laikiem ir  bijušas izkoptas ēdienu gatavošanas un mājturības tradīcijas. Pagājušā gadsimta 30-jos gados tika organizēti mājturības un ēdienu gatavošanas kursi, kuros piedalījās pasniedzēji, lai dalītos ar Kaucmindes skolā iegūtajām zināšanām. Vietā, kur tagad atrodas Bērzgales kultūras nams bija Ankipāna veikals- kafejnīca “Gambija”, kur varēja iegādāties un nobaudīt garšīgas kūkas un pīrāgus. Tradīcijas tiek turpinātas. IK “Lauku garša” un ukraiņu draugi mūs iepazīstināja ar kūku un prjaņiku tapšanas procesu, bet dekorēšanas procesā piedalījās visi pasākuma dalībnieki.

1989.gada augustā Bērzgalē notika vērienīgs pasākums “Ielu svētki Bērzgalē”, kad visām pagasta ielām tika doti nosaukumi. Šis notikums savulaik tika uzfilmēts, tāpēc mums bija lieliska iespēja uzfilmēto materiālu demonstrēt pasākuma ietvaros. Šī aktivitāte interesēja Bērzgales pagasta vecāko paaudzi, kuri paši kādreiz piedalījās Ielu svētkos.

Mūzikā vienmēr var radoši izpausties gan rakstot dziesmas, gan tās izpildot, gan dejojot mūzikas pavadījumā. Pasākuma muzikālajā daļā norisinājās sarunas par tēmu “Kā rodas mūzika”.  Par savu ceļu mūzikas pasaulē mums stāstīja hip hopa māksliniece bērzgaliete Ūga, latgaliešu rokmuzikants Sovvaļņīks un trio “Star girls” meitenes no Ukrainas. Neizpalika arī muzikālie priekšnesumi.

Muzeju nakts izskaņā pasākuma dalībnieki baudīja tēju un degustēja pašu rotātos groziņus un prjaņikus. Paldies pasākuma dalībniekiem un kuplajam apmeklētāju pulkam. Uz tikšanos nākamajās Muzeju naktīs .

 

Skaidrīte Apeināne,

A. Rupaiņa muzeja vadītāja