Annas diena Bērzgalē aizvadīta

Annas diena Bērzgalē – vieni no lielākajiem un iecienītākajiem pagasta svētkiem. Šogad tā tika svinēta 23.jūlijā Bērzgales 555. gadadienas zīmē.

Jau kopš agra rīta Bērzgales centrā sākas rosība – uz tirgu pulcējas pārdot un pirkt gribētāji. Tirgū var iegādāties gan ikdienā un saimniecībā nepieciešamās lietas, kad kādu skaistu lietu dvēselei vai dāvanai: interesantu amatnieku darinātu lakatu, sedziņu vai smaržīgu ziepju gabaliņu. Netiek aizmirsi arī vēderprieki – garšīgas smalkmaizītes, saldumi un pašbrūvēts alus.

Ap plkst. 9.30. Bērzgales Sv. Annas godam iesvētītajā baznīcā pulcējās apmeklētāji, lai pirms Sv.mises noklausītos Rēzeknes novada vokālās studijas “Skonai” sniegto koncertu. Dievkalpojums šogad pulcināja sevišķi lielu apmeklētāju pulku, jo īpaša diena bija vairāk kā 30 bērniem un jauniešiem, kuri pieņēma Pirmo Svēto Komūniju.

Kultūras namā visu dienu bija apskatāmi gleznotāja Jāņa Plivdas darbi.

Pie kultūras nama mazāko bērnu priekam darbojās piepūšamās atrakcijas, kā arī lielās spēles visiem interesentiem.

Liela aktivitāte bija vērojama pie bērnu un jauniešu centra, kur radošajās darbnīcās, stikla burciņām piešķirot otru mūžu tās dekupējot, piedalījās kā mazi, tā lieli apmeklētāji.

Kas gan būtu svētki bez viesmākslinieku bez koncerta? Šogad Bērzgalē koncertu sniedza Spānijas Galīsijas apgabala Rois pilsētas mūzikas skolas audzēkņi un pasniedzēji, kuri viesojas Rēzeknes novadā Viļānu un Maltas mūzikas skolās starptautiska projekta ietvaros.

Muzikālu sveicienu ukraiņu un latviešu valodā bija sagatavojušas bērzgaliešiem jau pazīstamās ukraiņu meitenes Vlasislava, Snežana, Arina.

Noslēgumā jautrā dejas solī kājas izlocīt un klausīties pazīstamās un mazāk zināmās melodijās piedāvāja jestrās balvu ansambļa “Ziņģes brāļi” muzikanti no Bauskas puses.

Apmeklētāju komfortam, nodrošinot sēdvietas un skaņu, tika izmantota ELFLA projekta “Kultūrai ārpus telpām” ietvaros iegādātā skaņu aparatūra un saliekamie krēsli un soli.

Paldies kuplajam Bērzgales pagasta strādājošo un brīvprātīgo pulkam, kuri piedalījās sagatavošanas darbos, lai svētki izdotos krāšņi un saturīgi!

Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē.

 

Daila Ekimāne

Foto Marta Zvejsalniece un Ilze Čudare-Sergejeva