Bērzgales jaunieši realizē projektu ‘’Saglabājam vēsturi’’

   Skulptūra ‘’Lapsa un dzērve’’ atrodas šosejas A13 malā, ciemā Peščanka, Bērzgales pagasts, Rēzeknes novads. Veicot pētniecisko darbu noskaidrojām, ka tā uzstādīta ne vēlāk kā 60. gadu sākumā un ir daudzu iedzīvotāju atmiņās no bērnu dienām. Līdzīga skulptūra ir saglabājusies Medumos un ir manīta Ukrainā. Pēc kara gados tika uzstādītas vairākas skulptūras, taču līdz mūsdienām saglabājušās pavisam maz. Šī skulptūra ir svarīgs mūsu pagasta vides objekts, kas daudzos iedzīvotājos raisa atmiņas, kad braucot garām ar auto vai autobusu, to vienmēr redzēja pa logu. Arī tagad bērni vienmēr cenšas to ieraudzīt braucot garām vietai, kur tā uzstādīta. Taču lai saglabātu šo skulptūru nākošajām paaudzēm, bija jāveic restaurācijas darbi. Šo darbu šogad uzņēmāmies kopā ar Bērzgales pagasta jauniešiem.

Iesniedzām projektu Rēzeknes novada pašvaldības Izglītības pārvaldē konkursam par finansējuma piešķiršanu jaunatnes iniciatīvu projektiem 2019. gadā, kur mūsu projekts ‘’Saglabājam vēsturi’’ tika atbalstīts. Septembrī ar jauniešiem ķērāmies pie skulptūras restaurēšanas. Kopā ar vizuālās mākslas skolotāju Silviju Barkāni no jauna izveidojām laika gaitā pazudušās skulptūras daļas un aizpildījām plaisas. Špaktelējām, slīpējām un krāsojām. Darbos mums palīdzēja un aktīvi piedalījās arī vietējā Soldonu ģimene ar bērniem.

Projekta ietvaros atjaunojām arī koka norādi uz Kirkas kalnu. Restaurācijas darbus vadīja mājturības skolotājs Oļegs Žukovs. Jaunieši slīpēja, frēzēja un tonēja koka norādi. Tika atrasts un apstrādāts dekoratīvs stabs zīmes stiprināšanai.

Ir liels gandarījums par paveikto darbu. Iepazīstinājām jauniešus ar Bērzgales kultūrvēsturisko mantojumu, kopīgi atjaunojot pagastu raksturojošos vides objektus.

Bibliotēkas vadītāja Ilze Čudare-Sergejeva

Foto Ilze Čudare-Sergejeva

Vairāk bildes galerijā