Gaismas gājiens “Iepazīsti Bērzgales vēsturi”

 Bērzgalē par skaistu tradīciju Lāčplēša dienā kļūst gaismas gājiens “Iepazīsti Bērzgales vēsturi”. 11. novembra vakarpusē lieli un mazi interesenti ar lāpām, svecītēm un citiem gaismas avotiem pulcējās Bērzgales centrā, lai dotos izzināt pagasta vēsturi. Katru gadu tiek izvēlēts un rūpīgi izstrādāts gājiena maršruts. Bērzgale – sena, ar vēsturi bagāta apdzīvota vieta, par kuras izzināšanu un iepazīšanu nekad nevar būt runāts par daudz.

Šogad gaismas gājiena temats – “Bērzgalieši neatkarības kara ceļos”.

Gājiens iesākās pie kultūras nama ēkas. Šeit muzeja vadītāja Skaidrīte Apeināne nedaudz pastāstīja par to, kādi vēstures materiāli ir muzejā par bērzgaliešiem, kuri piedalījās Latvijas neatkarības kaujās.

Tālāk gājiens devās uz Bērzgales kapsētu, kur aizdedzām svecītes brīvības cīnītāju piemiņai. Pie bijušā robežsarga Eduarda Sveces atdusas vietas mūs sagaidīja viņa mazdēls Dainis un dalījās atmiņas par vectēvu.

Atpakaļceļā piestājām laukumā pie skolas, kur pie ugunskura un karstas tējas tika pieminēti ne tikai mūsu karavīri, tika apspriesti pagasta dzīves jautājumi un arī politiskie notikumi valstī un pasaulē.

 

Kultūras nama vadītāja Daila Ekimāne

Foto Ilze Čudare-Sergejeva

Vairāk bildes galerijā