“Pīteru ryucīņs” Covid – 19 ēnā

   Sagaidot Pēterdienu, Bērzgalē jau septīto gadu pulcējas motociklu mīļotāji gan no Bērzgales, gan no attālākām vietām.

Šogad brauciens “Pīteru ryucīņs” notika Covid – 19 ēnā, tāpēc bija spontānāks, mazāk reklamēts, bez noslēguma aktivitātēm, bez virīņa, bez pateicībām.

Viens no organizētājiem – dūmubīdru grupas “As, Tu i Jī…”,Leons Jerumāns: “Domājām, ka būsim kādi desmit vietējie, bet sabrauca vairāk kā 40 motociklisti, kuru vidū bija arī dāmas. Jaunākajam braucējam – 19, vecākajam – ap 60 gadiem”. Galvenais – vēlme braukt. Un tādas šogad nav trūcis, jo visnotaļ strikto ierobežojumu dēļ, kas trīs mēnešus mūsu valstī bija noteikti, cilvēki ir izslāpuši pēc dzīvas saskares.

Kā katru gadu, brauciens organizēts, godinot mūsu puses izcilos Pēterus. Organizētāji ir novada vēstures entuziasti. Tāpēc katrā brauciena maršruta posmā tiek sagatavots kāds stāstījums. Leons: “Galvenais, neaizmirst to, kas mums ir. vēsture ir ļoti interesanta”.

Katru gadu braucēji piestāj Gailumos pie podnieka Pētera, kurš nu jau cepļus kurina Dieva dārzos. Tālāk, piestājot Rogovkā un Desetniekos, braucēji devās uz Annas muižu Mežvidu pagastā. Leons ar nožēlu atzīmē, ka, diemžēl, daudzu muižu un tur esošo parku stāvoklis ir ļoti slikts. Lielākoties tie ir privātīpašumi un īpašniekiem nav līdzekļu (bieži arī gribas), lai pienācīgi rūpētos un uzturētu vēsturiskās vērtības.

Bet, atgriežoties pie “Pīteru ryucīņa”, Leons uzsver, ka kopības sajūta, spēka sajūta esot ļoti liela, kad kopā pulcējas līdzīgi domājošie ar kopīgām interesēm.

Līdz nākamajam “Pīteru ryucīņam”!

 

Pēc laikraksta “Rēzeknes Vēstis” materiāliem

sagatavoja kultūras nama vadītāja Daila Ekimāne

Foto Daila Ekimāne, Arvīds Gļauda