Ekskursija uz Jaundomes muižu

     Atvasaras saules sasildīti, 25.septembrī, Bērzgales pamatskolas 6.-7.kl.un Nautrēnu vidusskolas 3., 4., 5.kl.skolēni devās projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” finansētā ekskursijā uz Jaundomes muižas vides izglītības centru, kas atrodas Dagdas novadā, Rāznas nacionālā parka teritorijā.

Jaundomes muižā mūs laipni sagaidīja ģide un aicināja ekskursijā pa vides centru un ekspozīciju zāli, kur iepazinām vienas no lielākajām saldūdens zivju mulāžu kolekcijām Latvijā, apskatījām arī dažādu putnu izbāzeņus un citus eksponātus, noskatījāmies filmiņas par zivju dzīvi un salām bagātāko ezeru Latvijā un pat Baltijā – Ežezeru.

Tālāk ģide aicināja ekskursijā pa Jaundomes muižas teritoriju ,īsi izklāstīja tās vēsturi. Izgājām jaunizveidoto izziņas dabas taku no muižas līdz Ežezeram, apstājoties vairākās pieturas vietās ,atpazīstot kokus, uzzinot kādu jaunu informāciju vai arī iepazīstot informāciju uz daudzajiem info stendiem gar dabas taku – piem.,iepazinām daudzos Latvijas mežu iemītniekus un to pēdu nospiedumus, iepazinām bebra mājvietu realitātē un paši savām acīm redzējām , kā 2 gadu laikā var pārvērsties platība, ja to nekopj. Ežezera krastā vērojām brīnišķīgās dabas ainavas.

Pēc garā pārgājiena pa dabas taku, ieturējām pusdienas, cienājoties ar vietējo ezeru dabas veltēm- ar ļoti garšīgu zivju zupu. Katram bija iespēja uz koka mietiņa izrullēt un uz ugunskura oglēm izcept pašam savu neaprakstāmi garšīgu kruasānu (recepti nedabūjām – esot firmas noslēpums.Vien uzzinājām,ka tur nav ne olu,ne rauga, kā tas ir tradicionāli kruasānu mīklai.) un pēc tam ar zāļu tēju, medu un/vai ievārījumu to baudīt. Cepšanā gan vajadzēja nedaudz apgūt prasmi  – lai kruasāns  nepiedeg, lai nenokvēpst ,lai labi izcepas. Daudzi šo prasmi apguva tik labi un ātri(jau abās rokās vienlaicīgi turot un  cepot ) , ka paspēja sev sacept pat vairākus kruasānus un paņemt līdzi ,kā cienastu mājiniekiem, lai varētu nogaršot tos un  mēģināt tādus kruasānus cept pašiem.

Par atmiņu no ekskursijas gandrīz katrs skolēns nopirka sev paša izvēlētā krāsā ļoti ērtu ūdens pudeli ar Jaundomes muižas uzrakstu.

Atgriezāmies ar pilniem punčiem un ļoti pozitīvām emocijām .Sakām lielu un sirsnīgu PALDIES projekta koordinatorei Marijai Mazurei par tik brīnišķīgu iespēju.

Ļoti labprāt dosimies arī citās ekskursijās. Paldies!

 

6.-7.kl.audzinātāja R.Jurdža

Foto Irina Žukova

Vairāk bildes galerijā