Gleznu izstāde “Vasara”

9. septembrī Bērzgales kultūras namā tiks atklāta izstāde „Vasara”. Ziedu klajums, balti zaļas bērzu birzis, Latgalei raksturīgie ezeru zilumi. Pasaule ir viena, bet mēs katrs to redzam atšķirīgi. Mediju radošās studijas mākslas draugu kopas darbu vienojošais ir emocionālais pārdzīvojums un sirsnība, kas nepārprotami strāvo no katra gleznojuma. Projekta ietvaros „Personības izpausme krāsās” tika apgūta gleznošana studijā un dabā. Neviens no izstādes dalībniekiem nav absolvējis augstākās mākslas izglītības iestādes un neuzskata sevi par māksliniekiem, drīzāk, mākslas draugiem. Vēlēšanās izpausties krāsās ir likusi atrast skolotājus un izmēģināt jaunu aizraušanos – gleznošanu. Gada garumā otu un eļļas krāsu prasmes un iemaņas mācīja profesionālas gleznotājas un Rēzeknes un Mākslas dizaina vidusskolas pedagoģes Inga Onževa un Agra Ritiņa.

Mediju radošās studijas mākslas draugu kopa:

  • Agnese Blumfelde, žurnāla A12 māksliniece. Gleznot sāka pēc šī gada radošā plenēra Lejasmalās. Dzīvo Rīgā, bet mīl Latgali.
  • Iveta Morkāne ir šuvēja. Ļoti patīk gleznot dabu un ziedus, ietekmējusies no tradicionālās glezniecības savienojumā ar sirsnīgo pasaules skatījumu.
  • Ināra Groce, žurnāla A12 redaktore, projektu vadītāja. Gleznošana jau pāris gadus ir viens no vaļaspriekiem. Uzskata, ka darbi abstrakti atspoguļo mūsu realitāti.
  • Ieva Pastare – studē Rīgas Tehniskajā universitātē transportbūvi, rēzekniete. Patīk darboties ar otiņām un krāsām. Tas atbrīvo un raisa daudz jaunu domu. „Kad glezno, nekad nevari būt drošs par to, kas no tā izvērtīsies, jo iedomas nesakrīt ar reāli notiekošo uz audekla, bet rezultāts vienmēr ir negaidīts un patīkami pārsteidzošs”.
  • Didzis Desainis ražo ekoloģiskas konfektes, ir studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, tomēr nav radoši darbojies glezniecībā. Darbs ar otām iedvesmo.
  • Marianna Zeltiņa, žurnāla A12 administratore. Gleznošana ir viena no mīļākajām nodarbēm.
  • Inga Aleksandroviča – Rēzeknes novada pašvaldības Būvvaldes vadītāja, būvinženiere. Ir bijusi vēlme gleznot, radoši darboties. Gleznošana rada iedvesmu.
  • Sandra Mežore, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas direktore. Gleznošanu uzsāka tikai šī gada pavasarī un katrs darbs ir īpaši mīlēts, enerģiski piesātināts.
  • Rasma Šmaukstele strādā valsts pārvaldē, pēc dabas ir izteikts matemātiķis ar mākslinieka dvēseli. Darbi top pārdomāti, iedziļinoties un kritiski vērtējot padarīto.
  • Elita Zaščerinska ir sportiste. Pēc fiziskām aktivitātēm vislabākais ir mākslinieciski apcerējumi un relaksācija. Ļoti patīk gleznotājs Klimts, bet ietekmēties no viņa ir neiespējami.
  • Kristas Lipskas gleznas ir eksplozīvas un emocionālas, bet Ineta Lipska darbos maigi raksturo ainavas un ziedu krāšņumu.
  • Elizabete Groce ir 7. klases skolniece. Gleznotāja ir viena no mīļākajām profesijām. Krāsas un pasauli redz patiesi un bez uzspiestiem pieaugušo stereotipiem.
  • Dina Kaupere – banku darbiniece, pirmās gleznošanas stundas ir bijušas vasaras plenērā.
  • Inga Drele – deju kolektīva „Dziga” vadītāja un horeogrāfe. Pirmie gleznošanas mēģinājumi radošajā plenērā. Spilgtā un enerģiskā dzīves attieksme dzīvo arī gleznās.

Darbos ir gan naivisma ietekmes un atspoguļojums, tradicionālās glezniecības skolas redzējums, abstraktais reālisms – kā to nosauc paši mākslas draugi, ekspresionisms un impresionisms, bet visvairāk – vēlēšanās krāsu pasaulē atrast un pastāstīt par savas vasaras krāsām. Vasara ir tik dažāda – izjusta un gaidīta, puķu aromāta klāta vai lietus troksnī ieslīgusi, pilna vilinājumiem peldēties vai atdoties saulei. Katrs autors daļiņu šī vasaras prieka ir atklājis gleznā, lai dalītos ar citiem.

Izstāde Bērzgales Kultūras namā noritēs līdz 2014. gada 10. oktobrim