Bērzgalē bērni un pusaudži mācījās angļu valodu

a7 (Копировать)       No 8. augusta līdz 12.augustam Bērzgalē notika jauniešu dienas angļu valodas apgūšanai bērniem un pusaudžiem.

Nometnes iniciatores un rīkotājas ir bērzgalietes Evija Selecka un Liāna Selecka – Jones, kuras arī pašas ir mācījušas angļu valodu ārzemēs. Liāna jau vairākus gadus ir angļu valodas pasniedzēja Gloucestershire koledžas vasaras skolā un Evija ir pasniegusi angļu valodas privātstundas Barselonā, Spānijā.

Kā pastāstīja Liāna, ideja par pasākumu pieder māsai Evijai un tika auklēta jau 2-3 gadus, taču tieši šogad māsa saņēmās un izlēma beidzot ideju īstenot. Viss sākās ar programmas veidošanu un plānošanu, kas aizņēma vairākus mēnešus. Balsojuma rezultātā starp ģimenes locekļiem tika izvēlēts pasākuma nosaukums “Language Labyrinth” jeb tulkojumā “Valodas Labirints”. Nosaukuma idejas īpašniece bija pašu mamma. Tad jūnijā Liāna, Evija un brālis Matīss Anglijā piedalījās “Cheltenham Challenge 2016” sporta sacensībās, skrienot 21 km pusmaratona un 10 km distances. Skrējiena mērķis bija piesaistīt līdzekļus brīvprātīgajam projektam –  angļu valodas dienām Bērzgales bērniem un pusaudžiem. Pasākums izdevās – ziedotāji atsaucās no daudzām pasaules valstīm. Vislielākie ziedojumi tika saņemti no Austrālijas (ap 300 EUR) un kopējā saziedotā summa sasniedza 1000 EUR. Par savāktajiem līdzekļiem tika nodrošinātas pusdienas nometnes dalībniekiem un nodarbībām nepieciešamie materiāli. Skolotāji un vadītāji veica brīvprātīgo darbu.

Kā skolotāji un palīgi pasākumam tika piesaistīti Liānas un Evijas ģimene– mamma Svetlana, brālis Matīss, māsas Agnija, Karīna un Iveta, Liānas vīrs Gavin no Anglijas- kā arī draugi- Anna no Elejas, Pauline no Liverpūles Anglijā, Annija un Ērika no Misūri štata Amerikā, Anna no Maskavas Krievijā, Linda un Juris no Ikšķiles.

No bērzgaliešu puses atsaucība pasākuma idejai bija liela. Nodarbībām pieteicās 67 Bērzgales un Lendžu pagastu bērni un jaunieši.

Daudziem jauniešiem trūkst motivācijas, lai mācītos valodas, mācības bieži tiek asociētas ar nebeidzamiem gramatikas uzdevumiem. Bieži, apgūstot angļu valodu, tiek aizmirsts to praktizēt runājot. Pasākuma mērķis bija parādīt, ka valodu var mācīties caur sarunām, rotaļām, aktivitātēm, tāpēc programma tika organizēta kā nodarbības brīvā gaisotnē ārā vai telpās, nesēžot solos, neveicot gramatikas uzdevumus.

Visi dalībnieki tika sadalīti trijās vecuma grupās. Katru dienu tika apskatīta cita tēma.  1.diena – iepazīšanās caur spēlēm, aktivitātēm. 2.diena – informāciju tehnoloģijas, komunikāciju veidi un iespējas mūsdienās. Šīs dienas ietvaros tika izveidota informācija un kopbilde par pasākumu un ievietota facebook.com sociālajā tīklā, lai pārbaudītu, cik tālu pasaulē šī ziņa nonāk. Interneta sērfotāji atsaucās ne tikai no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Eiropas valstīm, Amerikas, bet arī no Singapūras, Ekvadoras un Indonēzijas. 3.diena tika veltīta Anglijai, Amerikai un Austrālijai. Tad tika intervēti ārzemju viesi, notika diskusijas un erudīcijas spēles, lai pārbaudītu zināšanas par šīm zemēm. 4 diena – daba, apkārtējā vide, dzīvnieki, augi, planētas, muzikālais bingo. 5.diena – noslēgums, visu iegūto zināšanu apkopojums. Nometnes dalībnieki un viņu vecāki pateicās vadītājiem par jauki pavadīto nedēļu, veltīto laiku, zināšanām un uzmanību.

Nometnes rīkotāji ir gandarīti par paveikto darbu un atzīmē, ka vislielākais gandarījums bija nedēļas beigās redzēt bērnus un jauniešus smaidīgus, saliedētus, draudzīgus, just, ka viņi vadītājus un skolotājus uztver kā jauniegūtus draugus. Tika nolemts, ka Facebook.com tiks izveidota lapa, kurā tiks ievietota informācija par aizvadīto nedēļu un foto.

Liāna un Evija saka paldies ne tikai ziedotājiem, savai ģimenei un draugiem un bērnu vecākiem, bet arī Bērzgales pagasta pārvaldes vadītājam un darbiniekiem par jauko uzņemšanu un atbalstu, Lendžu pagasta pārvaldes vadītājam un autobusa šoferim, ēdnīcas “Rīts” īpašniecei un pavārei Rasmai par garšīgajām pusdienām, IK “Meirānu krasts”, Vijai un Vēsmai par jaukajām mājām, vadītājiem un visiem, visiem, kuri atbalstīja šo vasaras skolu.

Visi skolotāji, kas veica brīvprātīgo darbu, aicina jauniešus turpināt apgūt valodas un nelaist garām šādas un līdzīgas iespējas praktizēt un iegūt jaunas zināšanas.

Bērzgales kultūras nama vadītāja Daila Ekimāne

Foto D.Ekimāne un nometnes arhīvs

Bildes skatīt galerijā