Mācību ekskursija uz Gulbeni

dscn0181-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d1%8c   Klāt skolu rudens ekskursiju laiks! Vējainā 5. oktobra rītā 5., 7., 8. klašu skolēni ar zinātkāri devās iepazīt Gulbeni. Kā pirmais pieturas punkts bija Gulbenes vēstures un mākslas muzejs, kur apskatīja ekspozīciju „Jūlijs Madernieks”. Ekspozīcijā bija redzami 2 J. Madernieka projektētie mēbeļu komplekti, unikāls ogles zīmējums, ko muzejs saņēmis kā dāvinājumu. Skolēni izmēģināja roku veidojot mākslinieka ornamentus uz magnētiskās tāfeles un salika digitālās puzles. Uzzinājām, ka tieši Gulbenē ražo gludekļus.

Pēc tam ceļš veda uz pilsētas centru, kur atrodas slavenā strūklaka „Pakur, pakur…”. Diemžēl tā jau nedarbojās.

Gulbene ir bagāta ar parkiem. Apmeklējām Spārītes parku, kur atrodas Latvju zīmju vēstījuma taka, kas ir nepilnu km gara un ved apkārt Svētajam ezeram. Tur skatāmas 18 latvju zīmes, kas darinātas no ozolkoka. Takā atrodamas ļoti zināmas un pazīstamas zīmes, piemēram, Jumis, Saules, Dieva zīme. Pārsteigumu sagādāja mazāk dzirdētas zīmes, kā Ozola zīme, Dzirnavas.

Šajā parkā notika arī mūsu satikšanās ar melno gulbi, kas Latvijā ir retums.

Pabijām arī Jaunatnes parkā, kas populārs ar gulbju skulptūrām, tās ir veidotas no bronzas.

Ekskursija uz Gulbeni nav iedomājama bez Gulbenes – Alūksnes šaursliežu vilciena jeb bānīša apskates.

Atpakaļ ceļā iegriežamies brīvdabas muzejā „Saipetnieki” Rugāju novadā. Te varēja skatīt senos darbarīkus, braucamrīkus un saimniecības inventāru. Acis priecēja košs daiļdārzs, kurš ietver neskaitāmas krāšņu puķu kompozīcijas.

Ir vērts paciemoties Gulbenē.

Latviešu valodas skolotāja Gunta Kopeika

Bildes skatīt galerijā