Folkloras kopa piedalījās skatē

SAM_6664    12. februārī Rikavas kultūras namā notika Rēzeknes novada folkloras kopu skate pirms festivāla “Baltica – 2018”. Žūrijā bija vērtētāji no Latvijas Nacionālā kultūras centra.

Festivāla “Baltica – 2018” tēma ir “Zāles. Ziedēšana.”

M.Mellēna: “Ziedēšana – augšanas, vitalitātes, jaunības, brīvības, iespējas un skaistuma zīme, kas sola brieduma iespējamību un augļu (sēklu) ienākšanos kā turpinājuma, pēctecības  nodrošinājumu. Zied pļavas, zied labība, zied kartupeļi, zirņi un pupas – un klāt ir Jāņi – lielais ziedēšanas laiks. Jāņos saule ir Debesu kalna virsotnē.”

Bērzgales folkloras kopa skatē piedalījās ar programmu “Skaista, sakopta sēta, ziedoši lauki – saimniekmeitas rota”. Jāņu laiks – ziedēšanas laiks dabā un cilvēka dzīvē. Laiks, kad zied visa pasaule. Kad tu biji vienīgā meita, māju un sētas mantiniece, kura gribēja dabūt prātīgu vīru, iegātni savā sētā, labu saimnieku, bija svarīgi, lai sētā būtu kārtība, lai lauki būtu iekopti, ražīgi. Jāņu laiks bija arī tas laiks, kad lauki, sēta bija redzama visā krāšņumā, rudzu druvas gatavojas ziedēt, vasarāji skaisti kupli sazēluši, un kur nu vēl pļavas ziedēja, dārzi zēla un plauka…Par to liecina tautasdziesmas. Par to arī dziedājām. Neizpalika arī vadītājas Annas pastāsts iz dzīves par jaunu ļaužu cerēšanos, vienam otra noskatīšanu.

Bērzgales kultūras nama vadītāja Daila Ekimāne

Foto Ivars Kuzmins