Bērzgales folkloras kopa viesojas Skrundā un Talsos

Kopš Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” pirmsākumiem pagājuši jau 35 gadi. Ik vasaru festivāls norisinās kādā no Baltijas valstīm, un šogad folkloras svētku svinēšanas kārta pienākusi Latvijai. No 6. līdz 10. jūlijam dažādās svētku vietās pulcējas vairāk nekā 250 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un latviešu diasporas. Saskaņā ar festivāla svinēšanas tradīcijām Latvijā, svētku norises vienmēr notiek Rīgā, Dainu kalnā Turaidā, un kādā no vēsturiskajām zemēm, kas šogad ir Kurzeme.

Bērzgales folkloras kopa uz festivālu mēroja garu ceļu – 9. un 10. jūjijā braucām līdz pat Skrundai un Talsiem.

Skrundā Novadu dienā 17 folkloras kopas sabrauca no malu malām. Pie kultūras nama sniedzām savu pirmo priekšnesumu  – vizītkarti – dziesmu “Mōseņ, tovu jauku dzeivi”.

Dienas gaitā piedalījāmies skaņu, vārdu, soļu spēlēs un saspēlēs Ventas krastā, saskaitījām soļus pastaigu takā, atradām pērtuvi un griezekli, kopā ar citām folkloras kopām palaidām skaņu balsu pāri upei no Ventas kalna.

Vakarpusē pilskalna estrādē dižkoncertā “Nāc ar mani sadziedāt skaņā Ventas līkumā!” vienojāmies dziesmā kopā ar  pārējiem festivāla dalībniekiem.

Savukārt festivāla noslēgumā 10.jūlijā Talsos piedalījāmies kopējā dalībnieku gājienā un Talsu estrādē baudījām visu Latvijas novadu pārstāvju priekšnesumus, kā arī ar interesi ieklausījāmies lietuviešu, igauņu un diasporas kolektīvu priekšnesumos.

Brauciens uz Kurzemi bija ne tikai dalība festivālā, tā bija arī interesanta ekskursija, iepazīšanās ar Kurzemi.

Paldies Rēzeknes novada pašvaldībai un Bērzgales pagasta pārvaldei par atbalstu un iespēju piedalīties festivālā. Lielu paldies sakām arī šoferim Ivaram, kurš mūs izvadāja ne tikai pa noteiktajām uzstāšanās vietām, bet arī piestāja ziedoša magoņu lauka malā, lai varam skaisti nofotografēties!

Zemāk pievienotajās saitēs starp festivāla dalībniekiem var ieraudzīt arī Bērzgales folkloras kopas dziedātājas:

https://www.flickr.com/photos/lnkc/52204240874/in/album-72177720300418798/  Skrunda

https://www.flickr.com/photos/lnkc/albums/72177720300447234 Talsi

 

Bērzgales pagasta kultūras pasākumu organizatore Daila Ekimāne

Foto: Daila Ekimāne

Vairāk bildes galerijā