Barikāžu laiku atceroties

Pirms 32 gadiem norisinājās viens no pēdējiem nozīmīgajiem un lielajiem notikumiem ceļā uz Baltijas valstu neatkarību – Rīgā sākās barikāžu laiks. Toreiz tautai izdevās visai pasaulei parādīt, ka tā spēj būt vienota un brīvības dēļ ir gatava upurēt daudz ko. Arī bērzgalieši aktīvi piedalījās gan 13.janvāra manifestācijā, gan barikāžu laikā. Uz barikādēm 1991.gada janvārī devās: Artūrs Gailums, Andris Barkāns, Antons Grizāns, Vladislavs Barkāns, Arvīds Dunskis, Jānis Siļuks, Jānis Skruļs, Juris Skruļs, Jānis Kuzmins, Artūrs Luksts, Rolands Buļs, Gints Adijāns, Ainārs Hoiers, Antonija Kroiče, Elita Tripane, Jānis Dumurāns, Antons Krauklis, Jānis Babris.

Kā ik gadu, arī šogad 20.janvārī Bērzgales kultūras namā pulcējās bērzgalieši – barikāžu dalībnieki, lai vēlreiz atcerētos tālos, bet no šodienas skatu punkta tik aktuālos notikumus. Atmiņās par to, kā bērzgalietis, Latvijas Preses nama prezidents Kazimirs Dundurs barikāžu laikā nosargāja Latvijas preses brīvību, dalījās dēls Aivars Dundurs.

Pasākumā piedalījās un atmiņās dalījās  Elita Tripane, kas toreiz bija studente un aculieciniece šim trauksmainajam laikam. Par savu piedzīvoto un redzēto stāstīja Antonija Kroiče, kura tajā laikā strādāja Rīgas nedzirdīgo bērnu  internātskolā un bija iesaistījusies Tautas Frontē.

Pasākumu papildināja videomateriāls un fotogrāfijas, kas bija uzņemtas barikāžu laikā.

A. Rupaiņa muzeja vadītāja Skaidrīte Apeināne

Foto Ilze Čudare-Sergejeva

Vairāk bildes galerijā