Baltu vienības diena

Kopš 2000.gada Latvijā un Lietuvā 22.septembrī oficiāli tiek atzīmēta Baltu vienības diena. Šajā atceres pasākumā tiek uzsvērta latviešu un lietuviešu tuvā radniecība un ciešās saites, izmantojot arī atsauci uz viduslaiku vēstures notikumu – Saules kauju 1236. gada 22. septembrī. Tajā žemaišu un zemgaļu apvienotais karaspēks smagā kaujā uzvarēja Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus, ietekmējot turpmāko krusta karu procesu.

Viens no galvenajiem atzīmējamās dienas rituāliem ir Baltu vienības uguņu sasauksme vakarā no plkst. 20.00. līdz 21.00, kad pie jūras, kalnos, pilskalnos un citās ar baltu vēsturi saistītās vietās tiek iedegti ugunskuri baltu vienībai, vienlaikus atgādinot, ka baltu ciltis izmantoja signālugunis, lai brīdinātu viena otru par tuvojošos ienaidnieku.

Jau otru reizi Baltu vienības dienu atzīmējam Bērzgalē. Saulei rietot, ieradās folkloras ansambļi no Zvirgzdenes, Isnaudas, Mežvidiem, Verēmiem un Ilzeskalna. Ciemiņus viesmīlīgi sagaidīja Bērzgales folkloras kopas dalībnieces. Ugunskuram kvēlojot, vakara gaitā skanēja ne tikai dziesmas, bet atcerējāmies vēsturiskos notikumus un noskatījāmies populārzinātnisko dokumentālo filmu “Baltu ciltis: Eiropas pēdējie pagāni”.

A.Rupaiņa muzeja vadītāja Skaidrīta Apeināne

Foto Ilze Čudare-Sergejeva

Vairāk bildes galerijā