Bērzgalē apzīmēti pieci jauni dižkoki

Oktobra vidū Bērzgali apmeklēja Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības speciāliste Diāna Selecka un vecākā eksperte Sanita Putna. Klātesot Bērzgales pamatskolas skolēniem, bobliotēkas, kultūras nama un pašvaldības pārstāvjiem, Bērzgales pussaliņā tika atzīmēts viens dižkoks – liepa, kuras apkārtmērs ir 4,36 m.

Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāves klātesošajiem pastāstīja, kas ir dižkoki, kā tos noteikt, kā izmērīt apkārtmēru, kā pareizi pie koka piestiprināt īpašo dižkoka atpazīšanas zīmi – ozola lapu. Skolēni ar lupas palīdzību varēja tuvāk vērot, kāda dzīvotne ir uz lielās liepas stumbra. Pēc tam ar izglītojošo spēļu palīdzību klētesošie mācījās noteikt koku sugas, atpazīt koku lapas, sēklas, ziedus.

Dižkokiem ir kultūrvēstures, izglītojoša un zinātniska funkcija un tiem liela nozīme vispārējās bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā.

Dižkoks uztverams kā patstāvīga ekosistēma un ir dzīves telpa daudzām retām un apdraudētām zīdītāju, putnu, kukaiņu, sēņu u.c. organismu grupām. Koks dižkoka statusu iegūst, sasniedzot vienu no diviem kritērijiem – apkārtmēru vai augstumu.

Dižkoki – viena no Latvijas dabas vērtībām, kas sastopami gan pie senām mājvietām, gan vecās alejās, gan kā solīteri lauksaimniecības zemēs. Šie varenie, iespaidīgie koki, kas vismaz 4-5 reizes dzīvojuši ilgāk nekā cilvēka mūžs, redzējis, piedzīvojis, izdzīvojis daudz un dažādus laikus. Uzsūcis sevī šos laikus. Simbolizē spēku, varenību, stabilitāti. Šie koki apbur ar savu diženumu.

Dižkoka atpazīšanas zīmi Bērzgales pagastā vēl ieguva divas kļavas, kas aug Rītupes ielas malās, pa ceļam uz pussaliņu un divi ozoli Vēcinānu ciemā.

Dižkoki ir īpaši ne tikai savā lielumā, bet arī vēsturiskajā vai ekoloģiskajā nozīmē, tie bieži ir saistīti ar vietējām tradīcijām un stāstiem.

Bērzgales dižie ozoli, liepas un kļavas ir liecinieki tam, ko muzeja vadītāja stāsta apmeklētājiem – tūristiem. Pēc nostāstiem – stādīti reizē ar muižkungu ienākšanu Bērzgalē 18. – 19. gs., vai pat auguši jau pirms visiem kungiem un muižām. Apvīti teikām, leģendām, nostāstiem, vēsturiskām norisēm, tie ir kultūras simbols un daļa no vēsturiskā mantojuma, pievienotā vērtība gan Bērzgales vēsturei, gan Bērzgales  kultūrvēsturiskajai ainavai.

 

Nautrēnu apvienības pārvaldes projektu vadītāja Daila Ekimāne

Foto: Daila Ekimāne, Gunta Rozenfelde – Matvejenko, Ilze Čudare – Sergejeva

Vairāk bildes galerijā